In januari van dit jaar zond Canvas al de documentaire Can’t stand losing you uit.

In die documentaire uit 2012 staat Police-gitarist Andy Summers centraal. Hij vertelt over zijn jeugd, zijn begin in de muziek en zijn toevallige ontmoeting met drummer Stewart Copeland.

Wie destijds niet gekeken heeft, moet dat vanavond als nog doen want de documentaire vertelt door de ogen van Summers het verhaal van een van de meest succesvolle rockgroepen ooit, al leek dat er in het begin zeker niet op.

Ook moeten de mensen kijken die nog in de mythe geloven dat Summers, Copeland en Gordon Sumners, beter bekend als Sting, beginnende muzikanten waren.

Alle drie hadden ze al een muziekverleden, al had dat niet tot grote bekendheid geleid: Copeland was al lid van de progrock-band Curved Air, Sting van de totaal onbekend gebleven jazzrockgroep Last Exit Summers had in de bands van Kevin Ayers en Kevin Coyne gespeeld en was lid geweest van Soft Machine.

Summers belicht in de documentaire ook zijn visie op het uiteenvallen van The Police, maar wordt daarover niet erg specifiek. Dat is even verstandig als jammer.

Ook zijn beelden te zien van de plotselinge reünie van The Police in 2007: uit de filmbeelden blijkt meer dan uit Summer’s commentaar dat de conflicten destijds niet speciaal uit de wereld waren: zo worden ze ieder in een eigen limousine naar en van de optredens gereden….

De documentaire bevat uniek archiefmateriaal én veel foto’s van Summers, die in beide fases van de groep veel fotografeerde:

efmateriaal én veel foto’s van Summers, die in beide fases van de groep veel fotografeerde:

Can’t stand losing you, NPO 3, zaterdag 18 april, van 22:35 tot 00:00.