Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Zijlstra – Liefde en Dorpsgevoel

april 20th, 2010 at 20:54

Réculer pour…..

De zeventien nummers op Zijlstra’s zesde reguliere cd luiden een onvrijwillige koerswijziging in door het gedwongen vertrek van Rutger Molenkamp, die door MS geen sax meer kan spelen.

Hoe bepalend zijn majestueuze lijnen waren voor de groep, blijkt eens te meer nu ze ontbreken. Hij blijft wel als componist en klankbord bij de groep betrokken, maar de incidentele strijkersarrangementen of jazzgitarist Jesse van Ruller solo’s leiden tot een veel alledaagser geluid. Vooral de nummers met strijkers drijven ver weg van de tijdloze, open sound die Zijlstra de laatste jaren kenmerkte.

Gebleven zijn de jazzinvloeden van de inventieve band, Jeroen Zijlstra’s technisch knappe, maar toch emotionele zang en zijn door de cd-titel goed samengevatte, persoonlijke  thematiek. Daarin grijpt de zanger/trompettist ook terug op vroeger werk: behalve liefde en dood is ook de visserij terug. Molenkamps vrije, bedachtzaam exploderende solo’s blijken echter ook daarin onvervangbaar.

***

Gepubliceerd op www.popmagazineheaven.nl bij Heaven no. 65, maart-april 2010/no. 2

Comments zijn gesloten.