Laatste ‘Kippenvel – Live!’ voor de zomer

Slechts twee weken nadat Oliver’s Army voor RTV Katwijks Kippenvel Live naar Café Boeien kwam om er op te treden, stond op dinsdag 26 mei Loes Swinkels in de E. A. Borgerstraat.

De uit Nijmegen afkomstige Swinkels maakte al in 2009 een eerste album, Passionately lonely. Van de songs op die eerste heeft ze intussen afstand genomen, want sindsdien heeft ze rootsy artiesten ontdekt als Susan Tedeschi, Bonnie Raitt, Patti Griffin en Aretha Franklin.

Op haar recent uitgebrachte tweede cd, Nothing as I know, zijn de invloeden van Tedeschi en Raitt duidelijker dan die van de andere twee. De ritmegitaar spelende Swinkels werd op haar album namelijk begeleid door producer Gabriël Peeters op drums, bas, Wurlitzer, piano en percussie, Rob Geboers op Hammond en de sfeerbepalende gitaristen Richard van Bergen en BJ Baartmans. Met dat geluid staat ze in de traditie van Tedeschi en Raitt, van wie de sound wordt bepaald door de combinatie van emotionele zang en een felle (slide)gitaar.

Swinkels schreef twaalf songs voor haar album alleen, terwijl de muziek voor een dertiende nummer door Ruben Klabbers werd geleverd. In die songs rekt en buigt zij de lettergrepen emotioneel, vrij fraserend en timend. Daardoor is zij direct geloofwaardig, want zij doet dat net zo overtuigend in de vele langzame nummers en ballads als in de paar uptemposongs.

Achter haar speelden Peeters, Geboers en Van Bergen of Baartmans de sterren van de rootshemel in open en rootsy melodieën. Die ondersteunden Swinkels’ zang, maar kleurden die ook sfeervol in. Zij had zich dan ook geen beter gezelschap kunnen indenken voor haar nieuwe, mooie visitekaartje.

Dat geluid benaderde zij tijdens haar optreden op 26 mei jl., want zij nam drummer Melvin Puijn, bassist Kai Liebrand en toetsenist Peer Gröning mee naar Café Boeien.

Zoals altijd konden fans van muziek haar optreden gratis bijwonen en dan ook meteen luisteren naar haar persoonlijke muziekkeuze.

Uiteraard kon dat ook via radio en internet, want Kippenvel werd ook op 26 mei a.s. uitgezonden door RTV Katwijk van 21:00 tot 23:00 uur op de plaatselijke kabel op 88,1 MHz of op FM 106,4 MHz voor zo ongeveer de hele Bollenstreek, maar het programma was ook te beluisteren via www.rtvkatwijk.nl.

Ook achteraf is de uitzending nog terug te luisteren via de websites www.rtvkatwijk.nl en www.kippenvel.net tot en met maandag 8 juni.