Naakt.

Sinds haar debuut in 1998 is dit Allison Moorer zevende studio-cd. Na Alabama Song oversteeg ze vanaf haar tweede de grenzen van de country. Haar traumatische jeugd en die van haar oudere zus, zangeres Shelby Lynne, schemerde altijd door: hun vader schoot eerst hun moeder dood en daarna zichzelf.

Moorers songs werden steeds persoonlijker en daarom kwam deze cd alweer bij haar vijfde label uit. Toch zijn haar cd’s elk redenen om haar onder contract te willen houden, want ook op Mocking Bird, een coveralbum uit 2008, zong Moorer intens en emotioneel.

Misschien heeft zij die songs van o.m. Gillian Welch, Patti Smith en Nina Simone als uitgangspunt genomen, want in dertien vaak minimaal geïnstrumenteerde songs verkent Moorer haar emoties van zowel vroeger als nu.

Vertrouwde muzikanten als drummer/producer R.S. Field, gitarist Joe McMahan en bassist Brad Jones voegen vooral accenten toe, want alles staat in het teken van Moorers woorden en zang. Ze bezingt ingehouden een zorgeloze zomerse jeugdherinnering,  maar ook verstild haar moeder en stemmig rockend hoe ze liever het licht uitdoet en naar bed gaat met de deur op slot dan de zorgen binnen te laten die op de deur kloppen. In andere songs rekent ze weemoedig af met een liefde die haar verlaat, soms strijkers zo terughoudend inzettend dat die inderdaad sfeer toevoegen.

Deze los al indrukwekkende songs vormen door de zorgvuldige rangschikking een rijk, emotioneel beladen geheel.

****

Gepubliceerd in Heaven no. 65, maart-april 2010/no. 2