Pete Wilson is een Ierse singer-songwriter die al drie cd’s maakte als Duke Special.

Voor zijn vierde cd wilde hij de songs opnemen die hij had geschreven voor een Engelse versie van Bertold Brecht’s Moeder Courage. Daarmee stond hij ook wekenlang op de planken van het National Theatre in Londen.

Toen zijn platenmaatschappij dat voorstel afwees, besloot Wilson het roer om te gooien.

Die cd komt er toch: een driedubbelaar waarop behalve die songs ook een conceptalbum staat over de stomme acteur Herbert Mann en een songcyclus over Huckleberry Finn. Al die nummers zijn muzikaal in de stijl geënt op de jaren dertig en veertig van de twintigste eeuw. Dat is niet zo gek als je Duke Special’s vorige cd’s kent, want daarop zijn dergelijke invloeden ook al te horen.

Wilson wekt hierbij samen met Pledge Music, een organisatie die artiesten op een nieuwe manier aan het publiek aanbiedt. Hij haalde 40.000 pond op aan voorbestellingen en exclusieve aanbiedingen: fans konden de artiest privé boeken, hem songs laten opnemen, gedichten laten schrijven, zijn teksten met de hand laten uitschrijven, etc.

Wilson heeft ook al zijn eerste huisconcert gegeven ‘voor 50 man in Zuid-Ierland’. Een cover daar (‘anything from Bruce Springsteen’ was de eerste vraag) kostte de klant 300 pond.

Wilson spiegelt zich aan de controversiële beeldend kunstenaar  Tracy Enim. ‘Zij betaalde haar opleiding als artieste ook betaald door brieven te schrijven over haar evolutie, tegen 70 pond per stuk.’

Pledge Music heeft ook onder meer Gang of Four en Cream-bassist Jack Bruce in de aanbieding, naast tal van minder bekende namen. Ook die vragen fans zo de opnames van hun cd mee te financieren door T-shirts met hun handtekening te kopen, stapels ongehoorde songs te beluisteren of op een bruiloft te komen spelen.

Dit soort initiatieven is er op veel verschillende niveaus, variërend van de huiskamerconcerten van Rick Treffers’ Live In The Living (www.liveintheliving.nl) en JP den Tex (www.jp-den-tex.com ) tot bands die  opnamen maken in een studio met fans als betalend publiek.

Een recensie van Duke Special’s I Never Thought This Day Would Come

vind je elders op deze site.