Het zat er al lang in, maar nu is het dan eindelijk toch zo ver: Led Zeppelin-zanger Robert Plant en -gitarist Jimmy Page moeten op 10 mei in Los Angeles voor de rechter verschijnen.

De familie van de inmiddels overleden Amerikaanse Spirit-gitarist Randy Wolfe vindt al tijden dat de klassieker Stairway to heaven te veel lijkt op het overigens instrumentale Spirit-nummer Taurus.

Dat kan geen toeval zijn, zo stelt de familie van Wolfe, want in 1968 en 1969 waren de twee groepen samen op tournee door de VS en dus kenden Page en Plant die Taurus-song…..

Een Amerikaanse rechter heeft nu bepaald, dat er genoeg overeenkomsten tussen de nummers zijn om een rechtszaak te rechtvaardigen

Dat zou uiteindelijk een hoop geld kunnen gaan kosten, al heeft dezelfde rechter daarover ook iets gezegd: als de familie van Wolfe gelijk krijgt, zou hij begrip hebben voor het eventuele argument van Page en Plant, dat de beschuldiging van plagiaat pas meer dan veertig jaar na dato wordt ingediend. Dat zou de hoogte van de schadevergoeding negatief kunnen beïnvloeden.

Eerdere berichten over deze copyrightzaak vind je in de categorie Nieuws.