Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Spotify: veel te winnen of in groot gevaar?

juni 1st, 2016 at 9:58

Spotify heeft cijfers ingediend bij de Europese Unie, doordat de Europese wetgeving dat verplicht stelt.

Daaruit blijkt iets dat een kans of een bedreiging is: bijna negentig procent van de inkomsten van de muziekstreamer wordt gegenereerd door net iets meer dan dertig procent van de gebruikers.

31,4 procent van de gebruikers is namelijk goed voor 89,9 procent van alle inkomsten van Spotify, zo concludeert website Digital Music News in een analyse.

Dertig miljoen betalende abonnees waren goed voor 1,96 miljard dollar aan inkomsten, terwijl de abonnees met een gartis abonnement slechts 222 miljoen dollar opleverden uit reclame-inkomsten.

Dat kan veelbetekenend zijn in combinatie met de lening van meer dan een miljard die Spotify onlangs aanging en het verlies van 188,7 miljoen dollar in 2015.

Daarmee stelt het bedrijf al sinds de oprichting in 2008 dat groei en marktaandeel belangrijker zijn dan het maken van winst, iets wat ook veel andere internetbedrijven stelden. Dat is maar goed ook, want de opgetelde verliezen bedragen inmiddels meer dan 700 miljoen dollar……

Uit dezelfde cijfers maakte Digital Music news ook nog op, dat de gemiddelde Spotify-werknemer jaarlijks 168.747 dollar verdient. Dat is maart liefst meer dan tien procent meer dan in 2014, want toen was dat nog 150.687 dollar. De verliezen worden dus niet op het personeel afgewenteld, maar ook niet op leiding ervan: in die regionen was het jaarsalaris 1,3 miljoen dollar…………………….

Comments zijn gesloten.