Gitarist Henry McCullough is overleden op maandag 13 juni. Hij was 72 jaar oud.

Mc Cullough werd even bekend als lid van Wings, maar speelde maar op een album van de band mee, ‘Red Rose speedway’, en op de titelsong van de James Bond-film ”Live and let die’.

Daarvoor had hij al gespeeld tijdens sessies met acts als Jimi Hendrix en Pink Floyd, al was dat laatste een gesproken bijdrage in de laatste maten van het nummer ‘Money’.

McCullough zei daar aan het eind van dat nummer : “I don’t know. I was really drunk at the time.’ Dat hij daar te horen was, was toeval: Wings nam op in de ene studio en Pink Floyd in een andere.

Ook hij zat al in de bands van Joe Cocker op Woodstock en die van Van Morrsion, speelde hij gitaar op de oorspronkelijke opname van de musical Jesus Christ Superstar, op platen van Eric Burdon, Marianne Faithfull, Roy Harper en Donovan en maakte hij in totaal elf soloalbums, van ‘Mind your own business’ in 1975 tot en met ‘Shabby Road’ in 2012.

In dat jaar kreeg hij een hartaanval die hem tot een gehandicapte maakte:

www.belfasttelegraph.co.uk/news/northern-ireland/beatle-paul-mccartney-pays-tribute-to-former-wings-guitarist-and-northern-ireland-music-legend-henry-mccullough-who-has-died-34800555.html