Jimmy Page en Robert Plant kunnen opgelucht ademhalen: een Amerikaanse rechtbank heeft geoordeeld dat Led Zeppelin geen plagiaat heeft gepleegd met de klassieker Stairway to Heaven.

De nabestaanden van Spirit-gitarist Randy California (echte naam: Randy Wolfe) stelden, dat het nummer te veel leek op de instrumental Taurus van Spirit en dat Led Zeppelin dat nummer kende.

De overeenkomsten tussen de twee intro’s vonden zij opvallend, zodat zij alsnog erkenning wilden voor Wolfe en ongetwijfeld een hoop geld.

In de rechtszaak achtte de jury het bewezen, dat Page en Plant destijds weliswaar toegang moeten hebben gehad tot het nummer Taurus, maar dat de akkoorden van Stairway to Heaven vergelijkbaar zijn.

Dat moet een onverwachte uitspraak voor Page en Plant zijn, want de advocaat van de twee had eerder deze week zijn toevlucht gezocht tot een juridische handigheid die niet op de inhoud van de aanklacht inging: hij vroeg de rechter de zaak te stoppen, omdat de advocaat van Wolfe’s erfgenamen te weinig bewijs zou hebben geleverd om de aanklacht te ondersteunen.

Hij zou niet hebben kunnen aantonen dat Page en Plant inbreuk gemaakt hebben op Wolfe’s rechten, omdat zijn erfgenamen het auteursrecht van Taurus niet bezitten.

Page zei eerder dat hij zich niet kon herinneren het nummer van Spirit ooit te hebben gehoor voor hij Stairway to heaven schreef en dat dat kwam door zijn veelvuldige drugsgebruik destijds.

Ook zei hij dat het intro van Stairway to heaven een akkoordenschema kent dat ‘al eeuwen wordt gebruikt’. Hij zei echter ook, dat hij het debuutalbum van Spirit bezit.