Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Amerikaanse muziekuitgevers en Spotify: overeenstemming

juli 13th, 2016 at 9:21

De Amerikaanse belangenvereniging van muziekuitgevers National Music Publishers’ Association (NMPA) heeft een overeenkomst bereikt met Spotify over onbetaalde royalty’s. De overgrote meerderheid van de leden van de NMPA (naar verluidt 96 procent) is namelijk akkoord gegaan met het bedrag van dertig miljoen dollar (zo’n 27 miljoen euro) gereserveerd heeft.

Met dat bedrag koop Spotify achterstallige royalty’s af die het volgens de muziekstreamer niet kon betalen omdat onduidelijk was aan wie die moesten worden overgemaakt: Spotify wist naar eigen zeggen niet wie de rechthebbenden waren.

Van dat bedrag zou zo’n 25 miljoen dollar de royalty’s betreffen en vijf miljoen dollar zou worden verdeeld naar rato van het marktaandeel van de muziekuitgevers.
Ook heeft Spotify de muziekuitgevers beloofd een lijst te geven van gestreamde songs waarvoor het de rechthebbenden niet kon traceren. Zo kunnen die muziekuitgevers dan vaststellen of ze alsnog een claim kunnen indienen.

De in de NMPA verenigde muziekuitgevers hebben naar eigen zeggen genoegen genomen met een relatief lage schadeloosstelling doordat ze muziekstreaming zien als de toekomst van de muziekindustrie en Spotify dus niet willen dwarsbomen te groeien.

Comments zijn gesloten.