EMI heeft nog maar zo’n zeven dagen de tijd om zichzelf te redden. De platenmaatschappij is bijna failliet en heeft minstens 105 miljoen euro nodig om door te kunnen.

De platenmaatschappij staat al langer onder druk en haalde het nieuws dat eigenaar Terra Firma, een investeringsmaatschappij, grote bezuinigingen op personeelskosten doorvoerde en eerst de verkoop aangekondigde van de Abbey road-studio’s en die na de gerezen ophef weer terugdraaide.

Ook verlieten allerlei artiesten het label de laatste jaren. Paul McCartney, de Rolling Stones en Radiohead verlieten het label al, maar ook Lily Allen, Joss Stone, Queen en Katy Perry zouden een vertrek overwegen. Toen Terra EMI in 2007 opkocht, vertrokken Radiohead en de Rolling Stones.

EMI kampt met grote schulden en Terra Firma moet dan ook in ieder geval voor juni nieuw geld weten te vinden. Anders wordt EMI eigendom van de bank Citigroup, de grootste geldschieter van EMI. Citigroup zou de platenmaatschappij vervolgens willen verkopen.

Terra Firma heeft EMI in 2007 gekocht voor 4 miljard pond, maar de waarde van het label is sindsdien gehalveerd. In 2009 boekte het bedrijf een verlies van 1,5 miljard pond.

Om nieuw geld te genereren, heeft Terra gesprokenmet andere platenmaatschappijen om de rechten op muziek van onder meer Pink Floyd, The Beatles en Blondie te verhuren. Anonieme bronnen noemen Warner, Universal en Sony.

Of de verhuur van muziekrechten doorgaat is onzeker. Bovendien zou Citigroup dit kunnen voorkomen. Als de muziekrechten worden verhuurd, is EMI een stuk minder aantrekkelijk om te kopen. De royalties zijn dan immers niet meer voor het label, maar voor de huurder(s).

Terra Firma ligt ook over iets anders in de clinch met Citigroup. Volgens topman Guy Hands heeft Citigroup destijds bij het bieden op EMI beweerd dat er nog een bieder was om zo het bod van Terra Firma op te drijven.