Ook in 2012 en 2014 berichtten we over het verzoek om gratie van Mark David Chapman, de man die in 1980 John Lennon doodschoot.

Gisteren werd bekend dat inmiddels voor de negende keer een verzoek om gratie van Chapman is afgewezen.

Naar verluidt zou de commissie dat over dat verzoek gaat eerder dit jaar maar liefst vijf brieven hebben ontvangen die voor vrijlating pleitten, maar dat Yoko Ono daar schriftelijk tegen had gepleit.

Die driekoppige commissie gaf toe onder de inruk te zijn van de verslagen van zijn gedrag in de Wende Correctional Facility en zijn pogingen tot re-integratie in de maatschappij.

Toch zou vrijlating volgens de commissie betekenen dat ‘het belang van de maatschappij wordt geschaad, het serieuze karakter van de daad verminderen en het respect voor de wet ondermijnen’.

Wat Chapman deze keer aanvoerde al reden voor zijn vrijlating is onbekend. In 2014 beweerde hij inmiddels Jezus te hebben gevonden en dat hij een idioot was geweest toen hij Lennon doodde. In die tijd zou hij naar eigen zeggen ‘verward’ zijn geweest en ‘veel aandacht nodig gehad te hebben’ en ‘dat op Lennon te hebben afgereageerd’.

Eerdere berichten over Mark David Chapman en over Lennon vind je in de categorie Nieuws.