Het nieuws overviel ons, want het faillissement van de Amsterdamse North Sea Jazz Club vinden wij een verlies.

In de club op het terrein van de Westergasfabriek traden immers heel wat rootsy artiesten op op wie wij dol zijn, terwijl andere op zijn minst gerenommeerd zijn in hun genre.

De precieze oorzaak blijft in nevelen gehuld.

Het is namelijk onduidelijk of het feit dat het North Sea Jazz Festival recent de licentieovereenkomst opzegde de oorzaak is van het faillissement, of slechts de druppel die de emmer deed overlopen.

Directeur Jan Willem Luyken legde in een toelichting aan Het Parool uit dat het al een tijd niet goed ging door financiële problemen, maar dat hij ook twijfels had over de programmering. Vermoedelijk doelt hijd aarbij op de concerten van artietsaen die te onbekend waren om op zijn festival op te treden.

De North Sea Jazz Club heeft blijkbaar geprobeerd onder een andere naam verder te gaan, iets wat volgens een woordvoerder werd verhinderd door de verhuurder van het gebouw.

Dat beschouwde de Westergasfabriek blijkbaar als contractbreuk en in dat geval dreigde het bedrijf de huurovereenkomst op te zeggen. Daardoor trokken de aandeelhouders zich een voor een terug en daarmee werd de neergang definitief.

De directeur van de Westergasfabriek zegt dan weer dat het geschil in de eerste plaats gaat om de enorme huurachterstand: er zou al vier maanden geen huur betaald zijn….