Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Tom Petty overleden

oktober 3rd, 2017 at 10:41

Vannacht is om Petty overleden in zijn huis in Malibu, Californiē, De voorman van Tom Petty and the Heartbreakers was 66 jaar oud.

Het management van de zanger-gitarist heeft bekendgemaakt dat Petty zondagavond bewusteloos werd aangetroffen na een hartstilstand en dat in het ziekenhuis bij hem geen hersenactiviteit meer werd gemeten.

Daarop is de apparatuur waaraan Petty lag, uitgeschakeld en overleed hij.

De band had juist verleden week maandag een tournee door de VS afgesloten ter ere van het veertigjarig bestaan met drie optredens in de Hollywood Bowl.

Dat zou hun laatste grote tournee zijn, zo maakte Petty al vooraf bekend in interviews, hoewel hij nog wel wilde doorgaan met opnemen en optreden. Hij wilde niet langer lang toeren, onder meer doordat hij meer tijd met zijn kleindochter wilde doorbrengen.

Hoewel wij slechts weinig muziek van Petty hebben, waren zijn band en hij een voorbeeld van een levenslange jongensvriendschap: toen Petty in 1967 als zeventienjarige van school ging om in de band Mudcrutch te spelen, zaten daar al toetsenist Benmont Tench en gitarist Mike Campbell in, twee van de mannen die van het begin af aan the Heartbreakers zouden vormen.

In 1975 maakten zij een demo met bassist Ron Blair en drummer Stan Lynch, die beiden lang deel van de band waren en dus van het onmiskenbare, door Roger McGuinn beïnvloede geluid.

Blair verliet de band halverwege de jaren tachtig, maar kwam terug in 2002 nadat de aan heroïne verslaafde Howie Epstein uit de band was gezet vanwege zijn onberekenbaarheid.

Lynch verliet de groep in 1994 en werd vervangen door Steve Ferrone, terwijl gitarist-toetsenist-achtergrondzanger Scott Thurston al in 1991 werd ingehuurd en bleef

Dat Petty zelf nog altijd geloofde in zijn bestaan als muzikant, bewees hij niet alleen met zijn aanvaringen met platenmaatschappijen door de jaren heen, maar ook door Mudcrutch nieuw leven in te blazen in 2008 en 2016: beide keren  nam die groep een album op en toerde groep in de originele bezetting.

Comments zijn gesloten.