Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Steely Dan: een postume ‘royal scam’……

november 25th, 2017 at 14:34

Nog maar net na het bekend worden van Walter Becker’s doodsoorzaak, wordt de betekenis van ‘De een zijn dood, de ander zijn brood…’ nieuw leven ingeblazen.

In een tijd waarin spreekwoorden en uitdrukkingen in snel tempo verdwijnen, zouden we dat misschien moeten toejuichen, maar de reden is wel een heel verkeerde: Donald Fagen is een rechtszaak begonnen tegen de erven van Walter Becker, vermoedelijk met zijn weduwe Delia  op de eerste rij.

Beide partijen strijden om het eigendom van de band die Fagen en Becker ooit oprichtten.

De erven van de aan slokdarmkanker overleden Walter Becker stellen voor vijftig procent eigenaar te zijn van Steely Dan en eisten dat Delia Becker zou worden aangesteld als ‘bestuurder’  en daarmee ongetwijfeld dus ook voor de helft zou meedelen in de inkomsten die die groep genereert.

Fagen op zijn beurt beroept zich op een overeenkomst uit 1972 en bestrijdt dat standpunt dus. Die werd ondertekend door alle oorspronkelijke leden en houdt in dat als een lid van de band eruit stapt of overlijdt, diens aandelen toevallen aan de overblijvende oorspronkelijke leden.

In de praktijk is Donald Fagen daarmee dus de enige. De erven Becker hebben hem  echter vier dagen na Becker’s overlijden een brief gestuurd waarin staat dat die overeenkomst ‘niet meer van kracht is’.

Misschien daarom beheren zij de website van de band en weigeren dat beheer af te staan of te delen.

Dat is op zich al navrant genoeg, maar bovendien heeft Fagen ook het management van Steely Dan aangeklaagd, omdat dat bedrijf stukken zou hebben achtergehouden.

Hij eist een schadevergoeding van een miljoen dollar of meer. Hij eist ook dat de rechter bepaalt, dat de overeenkomst van destijds rechtsgeldig is en dat hij dus de enige eigenaar is van de naam Steely Dan en van alle daarvan afgeleide rechten.

Het zou ons niets verbazen, als we hier een tijd niets meer over horen en dat er dan een berichtje verschijnt over een schikking, zonder verdere details……

Comments zijn gesloten.