In een interview voor de Amerikaanse radiozender Sirius heeft Donald Fagen gefilosofeerd over de dood van zijn vriend walter Becker en de toekomst van Steely Dan. Ook het door de weduwe van Becker aangespannen proces komt aan de orde.

Fagen vertelt over zijn laatste bezoek aan de doodzieke Becker: zij zaten pratend een tijd hand in hand, terwijl Becker in bed luisterde naar de bop van saxofonist Dexter Gordon.

Ook legt Fagen uit waarom er na 2003 geen nieuw album meer verscheen van Steely Dan: Fagen wijt dan aan de lange ziekte van Becker, waardoor hij veranderde en meer geïsoleerd was dan daarvoor. Ook kan Becker reserves hebben gehad over het feit of ze ze hun beste werk zouden kunnen evenaren

Fagen zou zijn huidige band het liefst Donald Fagen and the Steely Dan Band noemen, maar concertpromotors hebben er bij he op aangedrongen dat niet te doen en te toeren onder de naam Steely Dan. Toch zegt Fagen: ‘Steely Dan, dat waren alleen ik en Walter; het was een concept dat we samen hadden.’

Over het eigendomsrecht op de naam ‘Steely Dan’ legt Fagen nog eens uit, dat de oorspronkelijke leden van de band een contract hadden waarbij hun aandeel aan de anderen zou toevallen bij het verlaten van de groep of bij overlijden en dat Walter Becker en hij dus uiteindelijk allebei de helft van het eigendomsrecht bezaten. Fagen doet dus volgens hem niets meer dan dat contract verdedigen.

Het ongeveer 45 minuten durende gesprek is terug te horen via:

https://www.rollingstone.com/music/features/donald-fagen-on-walter-beckers-death-steely-dans-future-w514440