meer dan gemiddeld.

De half Nieuw-Zeelandse, half Nederlandse singer-songwriter VanWyck wilde vanaf september 2015 elke week een song schrijven, die opnemen en posten.

Het werden 24 kale, indringende composities, waarin haar omfloerste, melancholieke stem haar belangrijkste instrument was, sfeervol ondersteund door evocatieve, minimale muziek. Ze deden verlangen naar het album dat ze zou uitbrengen in de zomer van 2017 met een selectie van de beste nummers. Wel kwamen daarvoor de ep’s ‘Tanned Legs’ en ‘Ballad of the Quiet Citizen’ uit, met respectievelijk drie en vier composities.

Een half jaar later dan gepland zijn die elf door haar geselecteerde songs er dan toch, maar de eerste nummers van haar album zijn duidelijk anders van sfeer dan haar geposte songs. Zo smeedt het bepalende geluid van strijkers de eerste vier composities aaneen: ze vullen achter VanWycks zang de ruimte, terwijl ze de door haar op onderkoelde manier bezongen gevoelens eerder dichtsmeren dan voelbaar maken.

In de zes van de zeven nummers daarna ontbreken ze, waardoor haar stem doordringender klinkt. In die songs is VanWyck een singer-songwriter en folkzangeres in optima forma, in het fluisterende ‘My Sweetheart’ net zo goed als in het door een felle elektrische gitaar en roffelende drums dreigende ‘Europa Escapes’ of het folky ‘Don’t Talk to the Captain’.

Ook de rest van de nummers laat horen, dat VanWyck makkelijk zonder dat warm bedoelde, melodisch weinig toevoegende bedje van strijkers kan. In die doelbewust kaal gehouden songs snijdt haar ingehouden zang door de stilte, juist doordat haar emoties erdoorheen barsten.

***1/2

‘An Average Woman’ kwam uit op 19 januari, maar het fysieke album verschijnt op 9 februari.