De vrouw van wie wordt aangenomen dat ze de inspiratie was voor Bob Dylan’s ‘Girl from the North Country’, is overleden. Die song staat op Dylan’s debuut ‘The freeweelin’ Bob Dylan’uit 1963.

Echo Casey werd 75 jaar en overleed in Californië, maar Dylan-afficionado’s kennen haar ook als Echo Helstrom.

Dylan ging met haar in 1957 en 1958 toen ze allebei op de Hibbing High School zaten. Dat is een stadje in de noordelijke staat Minnasota.

Dylan bewonderde haar om haar onafhankelijke opstelling en haar liefde voor muziek. Samen luisterden zij naar de radio en naar de platencollectie van haar ouders.

Dat bleek in het eerste deel van zijn memoires ‘Chronicles: volume one’, waarin hij haar zijn Becky Thatcher noemt, de plaatselijke schoonheid in het boek ‘Tom Sawyer’ van Mark Twain. Ook veregleek Dylan haar met Brigitte Bardot.

Andere theorieën houden het erop dat latere Dylan-vriendinnetjes als Bonnie Beecher of Suze Rotolo het onderwerp van die song zijn. Rotolo gooit daarbij ook hoge ogen, doordat zij samen met Dylan op de hoes van The Freewheelin’ Bob Dylan staat.

In de tekst van het nummer komen echter directe verwijzingen voor naar een bevriezende rivier en harde wind die de grens geselt en dat zijn aanwijzingen die op Minnasota duiden en daarmee dus op Echo Casey.

Casey verhuisde naar de scheiding van haar eerste man met haar dochter naar Los Angeles in 1970, waar zij hertrouwde en werkte als secretaresse in de filmindustrie.

Op dit moment draait in Londen overigens de musical over Dylan onder de titel ‘Girl from the North Country’……….

http://www.startribune.com/the-original-girl-from-the-north-country-bob-dylan-s-high-school-sweetheart-has-died/470716473