De achterstelling van de vrouw in de popmuziek, daarover was laatst bij de uitreiking van de Grammy’s weer veel te doen.

De uitspraken van Neil Portnow, de voorzitter van de Amerikaanse Recording Association, waren misschien zwart-wit, maar werden misschien ook zo opgevat, terwijl ze minder scherp bedoeld waren.

Hoe het ook zij, verleden jaar al stak een groep vrouwen werkzaam bij de NPR, de Amerikaanse publieke omroep, de hoofden bij elkaar om een lijst samen te stellen van louter albums door vrouwen gemaakt.

Het resulteerde  in een lijst van 150 albums van allerlei genres, klassiekers en recent werk, licht en zwaar. Die kwam op 24 juli vorig jaar op internet terecht en biedt een even grillig als boeiend overzicht.

Je vindt de Spice Girls namelijk naast de Slits, Shania Twain naast Astrid Gilberto en Aretha Franklin naast Britney Spears

Het belang van ieder album wordt bovendien toegelicht door een van die NPR-vrouwen en dat levert veel mooie leesmomenten op:

https://www.npr.org/2017/07/24/538387823/turning-the-tables-150-greatest-albums-made-by-women

Nu vraagt de NPR luisteraars mee te helpen aan een gelijksoortige lijst.

Je kunt tien suggesties doen tot 2 april a.s., compleet met motivatie, en de resultaten ervan worden dan op 9 april gepubliceerd:

https://www.npr.org/2018/03/21/594970453/what-do-you-think-are-the-greatest-albums-made-by-women