De binnenkort tachtig jaar wordende Klaus Voormann heeft de hem toegekende Echo-oeuvreprijs geweigerd.

Voormann, die in de jaren zestig goed bevriend was met de Beatles en bijvoorbeeld de hoes van Revolver tekende en later bas speelde bij George Harrison,  nam aanstoot aan de teksten van een van de andere bekroonde acts.

Rappers Kollegah und Farid Bang kregen ook zo’n Echo voor hun album ‘Jung, Brutal, Gutasssehend 3’, maar in hun teksten rappen zij bijvoorbeeld: ‘Mijn lichaam lijkt op dat van een Auschwitz-gevangene’ en ‘Zorg weer voor een holocaust, kom maar met die molotov’.

Voormann zei dat wat eerst een verjaardagscadeau leek voor zijn verjardag 29 april a.s. een grote teleurstelling bleek te zijn. Hij vindt provocatie toegestaan en soms zelfs noodzakelijk om mensen aan het denken te zetten, maar trekt de grens bij verachtende, vrouwonvriendelijke, racistische, antisemitische of geweld verheerlijkende uitlatingen.

Diverse andere Duitse muzikanten weigerden dezelfde prijs al eerder of zijn van plan die alsnog terug te geven.

De ons geheel onbekende Marius Müller-Westernhagen gaf zelfs zeven aan hem uitgereikte Echo-awards terug.

Ook het Duitse icoon Peter Maffay heeft degenen die verantwoordelijk zijn voor de Echo’s opgeroepen af te treden. Hij noemde de prijsuitreiking heel plastisch ‘een klap in het gezicht van de democratie in ons land’:

www.welt.de/kultur/article175507285/Kollegah-und-Farid-Bang-Klaus-Voormann-gibt-Echo-aus-Protest-zurueck.html