Dat Neil Young Stephen Stills overhaalde om opnieuw zijn autismebenefiet Light up the blues te organiseren, was al bekend.

Dat Young er ook zou optreden, net als Stills zelf, zijn uit beeld verdwenen zoon Chris, Sheryl Crow, Judy Collins, Jack Black, Christina Applegate en Burt Bacharach was dat ook.

De vraag of Young en Stills een nummer samen zouden doen, zal echter wel voelbaar zijn geweest en de aanwezigen werden inderdaad beloond: nadat Young ‘Sugar Mountain’, ‘I am a child’,  ‘Mother Earth’ en ‘Birds’ en had gespeeld, stond hij op om zijn ‘brother’ op het podium te halen.

Die benaming is gezien Young’s herhaald weglopen bij hernieuwde pogingen tot samenwerking van Crosby, Nash, Stills en hemzelf op zijn minst wonderlijk; ‘stepbrother’ zou wellicht een betere benaming zijn geweest….

Stephen Stills en hij speelden ‘Long may you run’, ‘For what it’s worth’ en ‘Mr. Soul’ begeleid door Heartbreakers Mike Campbell, Benmont Tench en Steve Ferrone samen met bassist Zev Katz, gitarist Kevin McCormick en pianist Russell Walden. Daarna kwam de niet van te voren aangekondigde Patti Smith het podium op, zodat het bij deze drie songs bleef.

Dat zal de C,S,N & Y-watchers ongetwijfeld verleiden tot allerlei conclusies, maar daar wagen wij ons nog maar even niet aan.

Of  de fans baat hebben bij een reünie van de vier bejaarde kemphanen, is trouwens nog maar de vraag.

Een ander emotioneel moment was toen Stills Tom Petty’s ‘I won’t back down’ zong, hoewel zijn naam niet viel, noch die van zijn band.