In wat klaarblijkelijk een charmeoffensief is, hebben de resterende vier leden van Fleetwood Mac aan Rolling Stone uitgelegd waarom Lindsey Buckingham niet langer deel uitmaakt van hun band.

Ongetwijfeld hopen ze zo de boodschap aan hun fans over te brengen, want na de summiere mededeling dat Buckingham ontslagen was en Crowded House-voorman Neil Finn en Heartbreakers-gitarist Mike Campbell zijn vervangers waren, werd het stil.

Mick Fleetwood vindt ‘ontslag’ een woord met nare bijbetekenissen, zo zegt hij, maar ze waren tegen eens stenen muur aangelopen en toen besliste de meerderheid over de vraag hoe de band verder kon.

Het probleem schijnt geweest te zijn, dat de vier in juni wilden gaan repeteren voor hun tournee, maar dat Buckingham dat wilde uitstellen tot november 2019.

Stevie Nicks voegde er een nog even saillant als vilein detail aan toe, door te zeggen dat ze tijdens hun tournee ook songs zouden doen van voor de tijd dat zij in Buckingham lid werden van de groep.

Tot nu toe kon dat niet, zo zei zei, ‘doordat bepaalde mensen daarin niet geïnteresseerd waren.’ Het gaat daarbij volgens haar om songs als ‘Rattlesnake shake’, ‘Station man’ en ‘O well’.

Als je een en een optelt, kan het niet anders of Lyndsey Buckingham krijgt hier nog even eens chop na, want dat Christine McVie, Mick Fleetwood en John McVier daartegen bezwaar zouden hebben gehad is hoogst onwaarschijnlijk. Zij stammen tenslotte net als die songs uit de tijd voor het toetreden van Nicks en Buckingham.

Fleetwood Mac gaat dus in de nieuwe bezetting uitgebreid op tournee door de VS, nl. van begin oktober tot half december en van begin februari tot begin april 2019. In die periode doen ze 52 optreden.