Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Bob Dylan: eigen whiskeymerk

april 30th, 2018 at 11:17

Bob Dylan heeft zijn eigen whiskeymerk gelanceerd: dat heet heel toepasselijk Heaven’s Door. Ongetwijfeld heeft dat niets te maken met de gevorderde leeftijd van de bard, maar met zijn eigen song en natuurlijk ook de vast en zeker hemelse smaak.

Heaven’s Door spreekt volgens drankondernemer Marc Bushala meer aan dat de naam die Dylan al in 2015 liet deponeren: ‘bootleg whiskey’. Dat was overigens wel de naam die Bushala’s aandacht trok en de reden waarom hij de entourage van Dylan benaderde.

Heaven’s Door voert drie verschillende whiskeys: een van rogge, een bourbon en een whiskey die is gerijpt in twee soorten verschillende vaten na elkaar.

In een persbericht waaruit de New York Times ruimhartig citeert, zo dienstdoend als een advertentieblaadje, schrijft Dylan, dat zowel hij als Bushala whiskeys wilde creëren die ieder op hun eigen manier ‘een verhaal vertellen’.

Daaraan voegt hij toe dat hij al decennia reist en dat hij een aantal van de beste whiskeys heeft kunnen proeven die er zijn. Daaruit trekt hij de conclusie dat de whiskey van Heaven’s Door ‘great whiskey’ is.

Behalve voor deze inhoudelijk nogal obligaat overkomende aanprijzingen zorgde Dylan ook voor de afbeelding op het label.

Dat is een kunstwerk dat hij maakte in zijn atelier, Black Buffalo Ironworks geheten, van allerlei oud ijzer: werktuigen van boeren, kinderspeelgoed, keukengerei, oude vuurwapens, tandwielen, bijlen en wielen:

https://mobile.nytimes.com/2018/04/28/business/media/bob-dylan-heavens-door.html

De marketingman in Bushala vindt dat Dylan de kwaliteiten heeft die goed bij whiskey passen: hij heeft een enorme authenticiteit,  is een echte Amerikaan en hij doet de dingen zoals ze wil doen. Dat zijn volgens Bushala goede eigenschappen voor een een super-premium whiskey.

Om critici het gras maar alvast voor de voeten weg te maaien, voegde hij daaraan toe: ‘Degenen die verbaasd zijn dat Dylan zich met een whiskeymerk inlaat, kennen hem vermoedelijk niet echt. Mensen die hem kennen, verwachten dat hij dingen doet die ze niet verwachten.’

De whiskeys gaan tussen de vijftig en de tachtig dollar (zo’n veertig tot 65 euro) per fles kosten.

Voor wie iets exclusievers wil, komt elk jaar de Bootleg Series op de markt: een beperkte oplage in keramiek flessen, versierd met afbeeldingen van Dylan’s olie- en waterverfschilderijen.

De eerste serie daarvan komt volgend jaar op de markt en gaat ongeveer driehonderd dollar (ongeveer 250 euro) kosten:

https://www.heavensdoor.com/art/

Of die whiskeys de moeite waard zijn? Ook die vraag beantwoordt de New York Times:

www.nytimes.com/2018/04/28/business/dylan-whiskey-taste-test.html

 

Comments zijn gesloten.