Eind mei was het nog onduidelijk, maar vandaag is het zover: de start op de Nederlandse én de Belgische markt van YouTube Music, YouTube Music Premium én YouTube Premium, drie apps om muziek mee te streamen.

De namen uit elkaar houden wordt nog lastig, maar zoals gebruikelijk in de streamingindustrie is er een gratis variant met advertenties en een betaalde. Met YouTube Music moet je het scherm van je smartphone aan laten staan, ongetwijfeld zodat de advertenties ook inderdaad zichtbaar zijn. Met de betaalde YouTube Premium kun je je scherm wél sluiten of een andere app gebruiken. Bovendien kun je dan muziek downloaden.

YouTube onderscheidt zich door de combinatie van muziek en muziekvideo’s, iets wat concurrenten niet hebben.

YouTube Premium is de vervanger van het geflopte YouTube Red en biedt toegang tot alle functies van YouTube Premium, maar de advertenties krijgen de abonnees niet te zien, terwijl ze video’s kunnen downloaden en die kunnen afspelen in de achtergrond. Ook kunnen zij de  YouTube Originals zien, series en films die door YouTube worden geproduceerd.

YouTube maakt gebruik van de Google Assistant om gepersonaliseerde afspeellijsten samen te stellen op basis van het kijkgedrag en zou daarmee aantrekkelijker zijn dan die concurrenten.

YouTube gaat zo de concurrentie aan met Spotify en Apple Music. Het bedrijf doet dat met de in die branche blijkbaar heilige prijs van 9,99 euro per maand, maar heeft en enorme achterstand in tijd op deze twee en andere concurrenten.

Zo heeft Spotify inmiddels wereldwijd 75 miljoen betalende abonnees en Apple Music heeft er vijftig miljoen. In Nederland heeft Spotify een marktaandeel van rond de tachtig procent, Apple Music zit op ongeveer tien en het Franse Deezer ook. De andere hebben marktaandelen die verwaarloosbaar zijn.

YouTube Premium is twintig procent duurder dan die massaal gehanteerde prijs van 9,99 euro, al is dat concreet maar twee euro: het kost twaalf euro in de maand.

De consument mag uitmaken of dit een geval is van ‘too little, too late’…….