Geoff Emerick, hoofd-opnametechnicus van de Beatles, is overleden. Hij was 72 jaar oud.

Emerick was pas zestien  toen hij in 1962 af en toe opnametechnicus was bij de eerste hits van de groep als ‘Love me do’, ‘I want to hold your hand’ en ‘She loves you’.

Zijn werk maakte indruk en langzaam groeide hij onder producer George Martin uit tot het hoofd van de opnametechnici van de Beatles. In 1966 werd hij door Martin gevraagd de vaste opnametechnicus van de groep te worden. Het eerste nummer waarvoor hij de opnames deed was ‘Tomorrow never knows’ van ‘Revolver’.

Hij was betrokken bij de opname van alle Beatles-albums, al nam hij ontslag tijdens de opnamesessies voor ‘The Beatles’ uit 1968 omdat hij niet tegen de onderlinge spanningen kon. Bij de sessies voor de single ‘The ballad of John and Yoko’ was hij er echter weer bij.

Na het uiteenvallen van de groep was hij betrokken ook bij onder meer ‘Band on the run’ van Paul McCartney’s Wings, ‘Imperial bedroom’ van Elvis Costello, ‘Quartet’ van Ultrafox en albums van the Zombies, Supertramp, Jeff Beck, Cheap Trick en Kate Bush.

Blijkbaar kreeg Emerick een hartaanval toen hij zijn manager aan de telefoon had. Diens telefoontje naar het alarmnummer kwam echter al te laat: Emerick had een hartprobleem en had een pacemaker.

Emerick zou lezingen geven rond de tijd dat de DeLuxe-editie van ‘de dubbele witte’ zou uitkomen.

In 2006 schreef Emerick zijn autobiografie ‘Here, there and everywhere: my life recording the music of The Beatles’.

In 2017 gaf hij een veel te kort interview aan het Amerikaanse Variety:

https://variety.com/2017/music/features/music-engineer-geoff-emerick-beatles-1202500570

Rolling Stone’s Rob Sheffield schreef een alweer jaloers makend mooie necrologie, daarbij ook puttend uit Emerick’s herinneringen:

How Geoff Emerick Helped the Beatles Reinvent Music