Een tijdje geleden mochten Mick Fleetwood, John McVie, Stevie Nicks en Christine McVie op de website van Rolling Stone hun hart luchten over ‘het ontslag’ van Lindsey Buckingham uit Fleetwood Mac, maar nu geeft het tijdschrift Buckingham alle ruimte om zijn kant van het verhaal te belichten.

Dat kun je journalistieke hoor en wederhoor noemen, maar Rolling Stone spint zelf ook goed garen bij de berichtgeving: op de eerste dag met Fleetwood Mac-nieuws deze week ventileerde Buckingham zijn onbegrip over het isolement waarin hij plotseling terecht gekomen was en de aangevoerde redenen voor de blijkbaar niet op te lossen vete, op de tweede had het blad de primeur van het door Buckingham tegen de band aangespannen proces.

Blijkbaar had Stevie Nicks aanstoot genomen aan zijn gedrag tijdens de uitreiking van de MusiCares-onderscheiding, waar hij tijdens haar acceptatietoespraak letterlijk achter haar rug meesmuilend had gedaan. Zij voelde zich daardoor blijkbaar in haar hemd gezet. Daarbij kwam nog, dat Buckingham ook boos was geweest over de muziek die werd gespeeld tijdens hun opkomst: dat was het iconische ‘Rhiannon’.

Buckingham stelt dat ook andere bandleden melig deden tijdens Nicks’ speech en dat ‘Rhiannon’ afbreuk deed aan hun opkomst voor de uitreiking.

Twee dagen later bleek hem, dat Nicks de band een ultimatum had gesteld: ze wilde nooit meer het podium met hem delen, dus het was een kwestie van hij eruit of ik eruit! Het lijkt een mooi voorbeeld van puberaal gedrag van de twee ex-geliefden.

Ook Buckingham’s verzoek om de Fleetwood Mac-tournee een paar maanden uit stellen, zodat hij met zijn eigen band op tournee kon ter promotie van zijn nieuwe album, werd met ijzige afwijzing begroet.

Toch kan dat volgens hem ook niet de reden voor die onoverbrugbare kloof zijn, want hij besloot de release ervan uit te stellen.

Buckingham daagt Fleetwood Mac dan ook voor de rechter daagt vanwege ‘vertrouwensbreuk, het verbreken van een mondeling contract en de moedwillige verstoring van economisch gewin’, of woorden van die strekking.

Een woordvoerder van de band zei dat de leden geen commentaar konden geven, doordat ze de dagvaarding niet hadden ontvangen, zoals de juridische gewoonte is, maar de pers wél….