Ten tijde van de Europese tournee van Pink Floyd-drummer Nick Mason’s band Saucerful of Secrets in september was er al sprake van: zijn band zou misschien een Amerikaanse tournee maken.

Inmiddels is die een feit, want  Mason, bassist Guy Pratt, gitarist Lee Harris, toetsenist Dom Beken en gitarist/zanger Gary Kemp gaan van 12 maart  tot en met 22 april 25 keer optreden in de VS en Canada.

Dat doen ze in gerenommeerde zalen als The Wiltern in Los Angeles en The Beacon Theatre in New York, zodat er nogal wat fans worden verwacht.

Zoals bekend speelt Saucerful of Secrets alleen vroeg werk van Pink Floyd als ‘One of these day’, ‘Arnold Layne’, ‘See Emily play, ‘Bike’ en ‘Atom heart mother’. Dat wordt in tegenstelling tot de later grotere, maar muzikaal makkelijker in het gehoor liggende successen gekenmerkt door een experimenteel karakter.

In een door een fan gefilmd optreden in Circus in Stockholm op 2 september j.l. gaan de vijf die oude nummers te lijf in een mix van jeugdig enthousiasme en groot elan. Ze doen dat heel stijlvast in een zee van heuse psychedelische vloeistofdia’s.

Het lijkt alsof ze de nummers ter plekke verzinnen, al brengt de soms schokkerig of onscherp filmende fan Lee Harris vrijwel niet in beeld:

https://www.youtube.com/watch?v=7MF8hh5luP4

Mason en de zijnen kunnen na die 25 optredens vrijwel meteen weer op Engelse podia klimmen, want eerder werden al vijf optredens aangekondigd voor eind april en begin mei van volgend jaar.

Dat Mason zin heeft in zo’n druk programma, komt doordat hij in 2017 meewerkte aan een tentoonstelling in het Londense Victoria and Albert Museum, getiteld ‘Pink Floyd: Their Mortal Remains’:

https://www.vam.ac.uk/exhibitions/pink-floyd

Hoewel hij dat leuk vond, voelde hij zich naar eigen zeggen uiteindelijk een nationaal monument, doordat hij allemaal ging over ‘geschiedenis van de prehistorie’.

De herinnering aan drums spelen op een podium met gelijkgestemden vond hij echter nog leuker, dus vandaar…..

Die tentoonstelling is overigens tot 10 februari 2019 in Dortmund te zien, nadat zij eerder al in het MACRO in Rome te bewonderen was:

https://pinkfloydexhibition.de

 

Eerdere berichten over Saucerful of Secrets vind je in de categorie Nieuws.