Uit de gisteren door Spotify bekendgemaakte kwartaalcijfers over het derde kwartaal van dit jaar blijkt, dat het aantal betalende Spotify-abonnees is gestegen naar 87 miljoen. Dat is vier miljoen meer dan aan het eind van het tweede kwartaal.

Vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar is het aantal betalende abonnees echter met veertig procent gegroeid.

In totaal heeft de muziekstreamer nu 191 miljoen maandelijks actieve gebruikers. Dat wil zeggen dat 104 miljoen mensen niet betalen voor de dienst, maar de reclame tussendoor voor lief nemen.

Op basis van deze cijfers denkt Spotify aan het einde van dit jaar tussen de 199 en 206 miljoen maandelijks actieve gebruikers te hebben. Het aantal betalende abonnees zou dan gestegen moeten zijn tot tussen de 93 en 96 miljoen en dus zouden 103 tot 110 miljoen anderen gebruik maken van het gratis abonnement.

Spotify maakte de afgelopen drie maanden ook meer omzet dan in het derde kwartaal van vorig jaar: in het afgelopen kwartaal zette de muziekstreamer  1,35 miljard euro om. Dat is eens tijging van 35 procent vergeleken met het derde kwartaal van 2017, toen de muziekdienst een miljard euro omzette.

Ondanks deze groei leed Spotify ook het afgelopen kwartaal weer verlies: dat kwam uit op zes miljoen euro.

Daarmee nemen de verliezen sterk af: in het tweede kwartaal van dit jaar kwam het verlies uit op negentig miljoen euro en in het vierde kwartaal van 2017 was dat 73 miljoen euro.

Hoewel Spotify bekend maakte dat de kans groot is, dat het in het vierde kwartaal winst maakt, is het aandeel bij beleggers uit de gratie geraakt: de koers is met elf procent gedaald tot ongeveer de uitgiftekoers na een periode veel hoger genoteerd te zijn geweest.

Dat komt ook doordat de winst per aandeel scherp is gedaald door de familie- en studentenabonnementen, die met korting kunnen worden afgesloten.