Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site

Small world – Ripoff Raskolnikov Band

december 17th, 2018 at 13:13

XLNT Records

www.ripoffraskolnikov.com

onverwachte ontdekking

Blueszanger Ian Siegal ontdekte Ripoff Raskolnikov al een aantal jaren geleden en nam een paar songs van hem op, maar de acht (!) eerdere albums die de Oostenrijkse zanger-gitarist maakte sinds 2005 ontgingen veel anderen. Dit is dan ook het eerste dat hier wordt gepromoot, terwijl Raskolnikov in bijvoorbeeld Hongarije wel populair is.

Zijn elf met drummer Lajos Gyrnge, bassist Laca Varga en pianist Szabilcs Nagy opgenomen rootsy songs zijn echter door folk, blues en americana beïnvloed en daarmee veel meer Amerikaans dan Europees.

Daarbij heeft Raskolnikov een voorkeur voor ruimtelijke, loom swingend gespeelde ballads met persoonlijke teksten vol melancholie, mededogen, verlies en verlangen, al maakt hij een enkel uitstapje naar adequate, uptempo country en naar reggae.

Hij zingt zijn teksten met een lage, schurende stem en is net zo overtuigend in songs over zijn liefdesverdriet als over een lokale schoonheid in een uitzichtloos provinciestadje, zijn afkeer van groepen mensen of over de hypocrisie dat de tragiek van bootvluchtelingen wel door alle politici wordt gesproken, maar dat zij door niemand worden geholpen.

Zijn muzikanten spelen geïnspireerd en intelligent en laten dus ruimte voor de solo’s van Raskolnikov, die zowel op akoestische gitaar, elektrische gitaar als dobro zangerig klinken en zoekend zijn. Daarbij krijgt hij vaak tegenspel van Nagy op piano.

Siegal bewees ons een dienst toen hij zijn ontdekking deed, want Raskolnikov en zijn band zijn ondanks zijn dubieuze voornaam zo echt als rootsmuziek maar kan zijn.

***1/2

Ruud Heijjer

 

Comments zijn gesloten.