Yoko Ono zou meer directe invloed hebben gehad op John Lennon’s teksten dan tot nu toe bekend was.

Weliswaar zweefde Ono onafgebroken boven Lennon met gespreide vleugels, iets waarom zij door Beatles-fans werd gehaat, en bestond lang de indruk dat hij zich totaal van haar afhankelijk maakte na het uiteenvallen van de groep, maar de laatste jaren werd haar rol meer in perspectief gezien. Dat kwam door interviews met direct betrokkenen, maar ook door haar eigen uitlatingen.

Daarvoor in ruil kwam niet alleen erkenning van b.v. Paul McCartney voor haar belang voor Lennon, maar ook een soort rehabilitatie.

Nu lijkt Ono weer olie op het vuur te gooien door te claimen dat ze Lennon aanzette tot het schrijven van een betere tekst voor een van zijn songs dan hij had gedaan. Zij zou hem er volgens haar zeggen toe hebben aangespoord die tekst persoonlijker te maken in plaats van gewoon ‘maar woorden’ te schrijven: ‘Schrijf over iets echts en over iets dat betekenis heeft’, zou ze tegen Lennon hebben gezegd. Vervolgens veranderde Lennon de titel en de tekst van ‘Nature boy’ in ‘Jealous guy’…

Dat claimt Simon Hilton, een medewerker van Ono. Bovendien zou Ono ook een directe invloed hebben gehad op andere Lennon-songs, maar ze kiest ervoor om daarover nu niets concreets te geen, zo vertelt Hilton:

www.nme.com/yoko-ono-interview-imagine-big-read

Feit is in ieder geval, dat Ono in 2017 erkenning heeft gekregen als een van de twee tekstschrijvers van Lennon’s klassieke ‘Imagine’.