Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Kate Bush: geen May-aanhanger

januari 10th, 2019 at 10:28

Kate Bush heeft een verklaring op haar site gezet, waaruit blijkt dat zij geen supporter is van Theresa May.

Dat doet zij volgens eigen zeggen dat die indruk is gewekt door citaten uit een interview uit 2016 met de Canadese website Macleans.

In dat interview reageerde zij op de haar voorgelegde vraag wat zij vond van het verlies van Hillary Clinton tegen Donald Trump in de strijd om het Amerikaanse presidentschap.

Ze antwoordde toen dat het Verenigd Koninkrijk een vrouwelijke premier had en voegde daaraan toe: ‘I actually really like her and think she’s wonderful. I think it’s the best thing that’s happened to us in a long time. She’s a very intelligent woman but I don’t see much to fear. I will say it is great to have a woman in charge of the country. She’s very sensible and I think that’s a good thing at this point in time.’

Nu heeft ze op daarop op haar website een uitgebreide toelichting gegeven.

Die maakt niet alleen haar mening duidelijk, maar is ook tekenend voor het maatschappelijke klimaat in het VK aan de vooravond van Brexit.

Bush legt uit, dat ze geen aanhanger is van de Conservatieven: haar woorden van destijds zijn uit hun context gerukt. Ze vindt dat ‘zeer frustrerend’.

Daaraan voegt ze toe dat ze gedurende haar lange loopbaan nooit politieke uitlatingen heeft gedaan en dat haar antwoord toen een verdediging was van vrouwen die aan het roer stonden.

Dat May het beste was dat de Britten in lange tijd was overkomen, zei Bush destijds omdat ze vond dat David Cameron, de eerste minister daarvoor, het land in de steek had gelaten.

Nu het oude interview weer is opgedoken, zo stelt Bush, zou het erop kunnen lijken dat ze een Tory-supporter is en ze wil duidelijk maken dat dat niet zo is.

Bush besluit haar verklaring met de opmerking dat ze niet opnieuw commentaar zal geven op deze zaak, maar dat die zo overtuigend was geworden dat ze deze voor eens en altijd wilde ophelderen.

De laatste zin uit haar opmerking levert overigens nog steeds een wezenlijke vraag op: waarop baseert Bush toch het idee dat May gevoelig is en dat dat in deze tijden een goede eigenschap is?

www.macleans.ca/culture/arts/in-conversation-with-kate-bush?

Comments zijn gesloten.