Een algoritme een distributiedeal gekregen: de app Endel werd in November van 2018 op de markt gebracht en is vanaf deze week beschikbaar voor gebruikers van de grote muziekstreamers.

Warner gaat dit jaar maar liefst twintig albums uitbrengen die door het algoritme zijn gegenereerd, want gebrek aan inspiratie heeft het natuurlijk nooit.

Endel heeft er trouwens al vijf op zijn naam staan, die samen de Sleep-serie vormen: ‘Clear night’, ‘Rainy night’, ‘Cloudy afternoon’, ‘Cloudy night’en ‘Foggy morning’.

De albums zijn bedoeld als voorbeelden van wat de app kan als gebruikers input leveren en dat stemt treurig. Gebaseerd op het luisteren naar enkele fragmenten, concluderen wij dat het zich eindeloos voortslepende gedreutel inderdaad slaapverwekkend is. Je kunt dus ook zeggen, dat ze hun belofte volledig waar maken…

Een woordvoerder van Endel heeft heel geruststellend gezegd, dat de app niet bedoeld is om menselijke muzikanten te vervangen, maar dat lijkt op basis van deze kwaliteit ook niet direct het probleem.

Hij zei ook dat Endel ‘op de persoon toegesneden geluiden maakt die je helpen je te concentreren en je te ontspannen’ op basis van ‘technologie ondersteund door wetenschap, gebruikmakend van persoonlijke input zoals de tijd van de dag, de plaats waar je je bevindt, hartslag en het weer’ om daarmee ‘voor de luisteraar persoonlijke geluidsfrequenties te produceren die zijn stemming beïnvloeden voor het slapen, ontspanning en concentratie.’ Gáááp……..