Popsongs worden steeds korter door de invloed van muziekstreamers als Spotify en Apple Music.

Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. De gemiddelde lengte van een popsong in de Billboard Holt 100 zakte in vijf jaar tijd met twintig seconden: in 2013 was het gemiddelde namelijk nog 3 minuten en 50 seconden en verleden jaar was dat 3 minuten en 30 seconden.

In Nederland was de gemiddelde lengte eind januari 2019 3 minuten en 15 seconden. Hoewel een representatief met meetpunten over meerdere jaren niet is uitgevoerd, lijkt Nederland dus ook hier de Amerikaanse trend te volgen.

De oorzaak hiervan is de populariteit van muziekstreamers: door het grote aanbod is de aandacht van de gemiddelde gebruiker verminderd. Als een nummer niet direct aanspreekt, wordt het weggeklikt.

Doordat artiesten pas royalties ontvangen als hun song minstens dertig seconden wordt beluisterd, hebben zij nog een heel ander belang. Zij zijn dus meer dan ooit gebaat bij gebruikers die zo veel mogelijk songs van hen afspelen en dan geldt: hoe korter de song, hoe meer er afgespeeld kunnen worden.

Volgens de muziekindustrie luistert de gemiddelde Nederlander namelijk 17,8 uur per week naar muziek en daarvan besteedt hij een onthutsende 86 procent van die tijd aan streamingdiensten of YouTube.

In die tijd passen heel veel songs en dan telt elke seconde. Dat is te meer zo, doordat een afgespeeld nummer ongeveer 0,0013 euro oplevert en een miljoen streams dus een schamele 1300 euro op.