Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Wat iedereen al kon weten: het doorverkopen van tickets is een vorm van misleiding.

mei 29th, 2010 at 15:02

Alle tickethandelaren overtreden op hun websites de wet. Mensen via zulke sites kaarten kopen, worden altijd op een of andere manier misleid.

Dat is een conclusie van de Consumentenautoriteit na een onderzoek van 24 websites van tussenhandelaren. Met name de informatie op de websites schiet te kort, zo meldt de Consumentenautoriteit. Daartoe moeten de tickethandelaren dan ook gedwongen worden.

Het onderzoek vond plaats na klachten van overigens rijkelijk naïeve muziek- en sportliefhebbers. Zij verbaasden zich er namelijk over dat ze een hogere prijs moesten betalen dan op het kaartje stond, dat ze bij een afgelast concert niet het hele aankoopbedrag terugkregen of dat zij niet op de gewenste plaatsen konden zitten.

De meeste sites geven niet aan dat de te koop aangeboden kaartjes doorverkocht worden en  dat de kopers dus een risico lopen. Ook staat vaak de gevraagde prijs niet duidelijk vermeld.

De Consumentenautoriteit droeg de tickethandelaren meerdere keren schriftelijk op zich aan de regels te houden. De helft van de websites werd daarna aangepast en drie websites werden opgeheven. Eenderde van de websites veranderde echter niets, terwijl op geen van de websites alle overtredingen werden verwijderd. De Consumentenautoriteit kan in uiterste gevallen dwangsommen opleggen tot 450.000 euro per overtreding.

Deze ‘secundaire’ tickethandel is de afgelopen jaren enorm gegroeid door de opkomst van internet. Onlangs nog begonnen concertorganisator Mojo, diverse poppodia en allerlei artiesten een campagne tegen het doorverkopen van concertkaartjes. De door deze partijen gestarte publiekscampagne heet Weet Waar Je Koopt .

Zij kregen recent de steun van de Tweede Kamer. Die stemde in met een wetsvoorstel bedoeld om de  doorverkoop te beperken. Binnenkort stemt ook de Eerste Kamer over het wetsvoorstel.

Daarnaast blokkeert Mojo nu al regelmatig via handelaren gekochte kaarten. Dan wordt de koper dus overigens terecht de dupe van deze georganiseerde vorm van georganiseerde zwarte handel.

Elders op deze site vind je over dit onderwerp het bericht ‘Campagne tegen zwarthandel in tickets’ en de column Prijs.

Comments zijn gesloten.