Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Art Neville overleden

juli 23rd, 2019 at 8:07

De oudste van de vier gebroeders Neville, toetsenist Art, is overleden in zijn huis in Valence Street in New Orleans. Hij was 81 jaar oud.

Art Neville was niet alleen de oudste van de vier broers Neville: hij was het ook die Charles,  Aaron en Cyril uiteindelijk in 1976 bij elkaar bracht in The Wild Tchoupitoulas, die daarna opgingen in de Neville Brothers.

Op dat moment was Art Neville al zo’n twintig jaar muzikant, want hij debuteerde met zijn Hawkettes met  ‘Mardi Gras mambo’ in 1954, toen hij zestien jaar oud was.

Die single schopte het onmiddellijk tot de status van klassieker en wordt nog altijd veel gedraaid voor en tijdens de New Orleans-variant van carnaval.

Zijn eerste bekendheid dankte Art Neville aan het feit dat dat zijn Art Neville and the Neville Sounds evolueerde in de huisband voor de producties van Allen Toussaint in 1968. The Meters speelden niet alleen mee op talloze sessies drummer Joesph ‘Ziggaboo’ Modeliste, bassist George Porter jr., gitarist Leo Nocentelli en Art Neville maakten ook een aantal albums onder eigen naam met merendeels zeer besmettelijke, naadloze funk waarin alle instrumenten ritme waren.

Op het titelloze album ‘The Wild Tchoupitoulas’ doen de  Meters nog mee, maar ook zijn Charles, Cyril en Aaron er dan al bij .Als de Neville Brothers maakten ze wisselvallige albums, maar onder leiding van Daniel Lanois en Malcolm Burn namen ze ‘Yellow moon’ (1989) en ‘Brothers keeper’ (1990) op. Die vestigden hun naam als supergroep definitief, hoewel de ego’s van de broers die kwalificatie regelmatig in de weg zaten: hun albums daarna waren weer wisselvallig tot slecht.

Op het podium kwamen de Neville Brothers tot hun beste prestaties, bijvoorbeeld op het New Orleans jazz and Heritage Festival, waar zij vaak op het grootste podium de laatste act waren op de slotdag, maar ze beleven ook wel eens weg, boos doordat die plek hun niet werd gegund.

Na het uitvallen van de Neville Brothers in 2004 trad Art nog regelmatig op met Modeliste, Porter jr. en Nocentelli, maar ook in andere samenstellingen:

http://www.offbeat.com/articles/2002-best-of-the-beat-lifetime-achievement-in-music-award-art-neville

 

Art Neville’s broer Charles Neville overleed op 26 april 2018.

Comments zijn gesloten.