diepe zakken.

Dat de Canadese blueszanger en harmonicaspeler Big Dave McLean in eigen land een grote naam is, blijkt alleen al uit het feit dat hij de Order of Canada ontvangt vanwege zijn verdiensten voor de nationale cultuur. Dat producer, labeleigenaar en gitarist Steve Dawson hem al in 2014 onder zijn vleugels nam en dit hun derde gezamenlijke album is, is misschien nog een overtuigender bewijs voor zijn talent.

MacLean bewijst dat overvloedig op zijn zevende album. Dat is voor hem grensverleggend, doordat hij voor het eerst vooral eigen songs opnam. Hij schreef er negen en selecteerde daarnaast ‘Midnight rider’ van de Allman Brothers, J.B. Lenoir’s ‘Voodoo Music’ en Muddy Waters’ ‘Just to be with you’, zo nog maar eens zijn invloeden erend.

Toch is dit geen traditioneel bluesalbum, want achter McLean speelt Dawson met drummer Gary Craig,  bassist Jerermy Holmes, toetsenist Chris Gestrin net zo enthousiast blues als rhythm ’n blues, country of rock ’n roll.

Ze namen de songs live op in de studio samen met baritonsaxofonist Jerry Cook, tenorsaxofonist Dominic Conway en trompettist Malcolm Aiken. Die voegen met hun extra laag veel swing toe aan het geluid en zijn daarmee net zo bepalend als Dawson’s altijd herkenbare, lyrische solo’s en Gestrin’s gierende Hammond B-3.

McLean blijkt in dit hecht samenspelende gezelschap een enigszins ongepolijste bluesshouter in de beste traditie. Hij zingt zijn eigen songs en de covers met even veel enthousiasme als gevoel en bewijst zichzelf als een overtuigende frontman.

 

***1/2