De Vlaamse website www.rootstime.be vat het begrip ‘roots’ gelukkig breed op.

Een redactie van ongeveer twintig mannen en een paar vrouwen schrijft recensies van vooral kleine rootsartiesten, in genres variërend van blues tot singer-songwriter en van zydeco tot folk.

Daarnaast schrijven zij ook recensies van live-optredens in België, doen zij interviews met optredende artiesten en schrijven zij informatieve portretten.

Ook voor vooral Belgische concertaankondigingen kun je er terecht.

De site is recent anders ingedeeld en daarmee zeer overzichtelijk geworden. Het is nu plezierig zoeken, hoewel dat uiteraard gauw gezellig ronddwalen wordt. Zo zijn de vele recensies per maand gegroepeerd in rijtjes van drie en alle voorzien van een afbeelding van de inlay. Hoewel ze niet alfabetisch zijn gerangschikt, levert dat een rustig beeld op en doorklikken vervolgens de complete tekst.

De knop ‘rootsradio’ maakt rondneuzen extra prettig, want daarop wordt non-stop allerlei muziek uitgezonden die bij de site aansluiten. Het brede aanbod loopt van tracks van nieuwe en besproken releases, incidentele ‘gouwe ouwen’ die met terugwerkende kracht inderdaad rootsinvloeden hebben én jazz. Helaas geeft de site geen playlists, zodat het niet mogelijk is op te zoeken van wie die jou nog onbekende prachtsong was.

Een tweede klein nadeel aan deze site blijkt regelmatig in de schrijfstijl van de stukken. Niet alle schrijvers zijn even grote stilisten en bovendien zijn zij allen soms wel heel erg duidelijk fans van de act in kwestie. Dat is een duidelijk blijk van liefde voor de muziek en ook een voorwaarde voor betrokken schrijven, maar uit de blijkbaar achteraf niet of nauwelijks geredigeerde vragen tijdens de interviews blijkt nogal eens een gebrek aan kritische afstand.

Die twee punten vallen echter weg tegen de schat aan informatie en het feit dat de site vrijwel continu wordt bijgewerkt.