Gebalanceerde emotie.

Krista Detor maakte veel indruk met haar cd’s Mudshow en Cover Their Eyes. Haar intieme pianosongs bleken een grote troef voor het Nederlandse Corazong. In vijftien nieuwe songs bevestigt én vergroot ze haar reputatie als singer-songwriter echter op een indrukwekkende manier.

Ze groepeerde haar songs ambitieus in suites van telkens drie, waarbij ze zich onder meer liet inspireren door Frederico Garcia Lorca, Dylan Thomas en Charles Darwin. Die laatste suite nam zij in Engeland op, toen ze was uitgenodigd voor de Darwin Song House workshop.

Ook deze keer zijn de songs muzikaal ingehouden en melancholiek van opbouw en inhoud, waarbij Detor beeldend zingt vanuit filosofische invalshoeken en schijnbaar kleine persoonlijke observaties.

Toch kozen zij en vaste producer David Weber in opener Rich Man’s Life en twee van de drie songs van Madness Of Love voor een heel andere invalshoek. In die eerste track wordt de rijke melodie verrassend gedragen door stevige drums en zijn er solo’s op viool en Weber’s felle elektrische gitaar. Detor heerst echter ook hier met haar melodieus slepende zang.

Al leest ze Darwin ironisch de les in From Miss Emma Brawley, in de meeste andere songs creëerden zij en Weber met dienende bijdragen van o.m. gitarist Colin Linden een geluid waarin spijt en verlangen doorklinken. Daarin ligt Detor’s omfloerste stem bovenop op sfeervolle, gelaagde muziek die haar toetsen en expressieve zang perfect aanvult. Zo werd Chocolate Paper Suites een zeldzaam intrigerende en emotionele songcyclus.

****