De American Recording Academy heeft de selectie songs en albums bekend gemaakt die zijn opgenomen in de Grammy Hall of Fame voor dit jaar. Dat zijn er deze keer 26.

Het zo’n uiteenlopende verzameling dat je die ook wel een bont allegaartje zou kunnen noemen, maar misschien is dat onvermijdelijk als je de ontwikkeling van de popmuziek overziet.

De criteria zijn tenslotte dat de opname minstens 25 jaar oud moet zijn en ‘kwalitatief en historisch belang’ moeten hebben.

Dat leidde deze keer tot een immense lijst waarop bijvoorbeeld ‘How can a poor man stand such times and live?’ van Blind Alfred Reed uit 1929 en Skip James’ ‘Devil got my woman’uit 1931 staan, maar ook bijvoorbeeld zulk divers volk als Elton John met ‘Tiny dancer’ en Public Enemy met ‘It takes a nation of millions to hold us back’, terwijl ook Neil Diamond’s ‘Sweet Caroline (Good times never seemed so good)’, Joni Mitchell’s album ‘Clouds’ uit 1969, ‘Every breath You take’ van The Police (1983) en ‘Eat a peach’ van de Allman Brothers uit 1972 er ook deel van uitmaken.

Sinds het begin van deze jaarlijkse uitverkiezing, 47 jaar geleden, zijn 1114 opnamen geselecteerd:

www.grammy.com/grammys/news/recordings-neil-diamond-eurythmics-elton-john-more-inducted-grammy-hall-fame