Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk 106.8FM

‘The Nite tripper guitar comes home’

maart 8th, 2020 at 10:27

Het blijft ook na enig nadenken een vreemde naam van een eerbetoon aan Dr. John: ‘The Nite tripper guitar comes home’.

Natuurlijk startte Mac Rebennack als gitarist als tiener in en rond de studio va Cosimo Matassa, maar nadat hij in de vroege jaren zestig zijn hand geschoten was bij het verdedigen van zijn vriend Ronnie Barron in een van die ruige clubs werd gitaarspelen toch een zodanig probleem dat hij via het orgel uiteindelijk bij de piano uitkwam.

Ook in latere jaren speelde hij incidenteel nog weleens gitaar op een nummer, maar hij werd toch het icoon dat hij is op piano en orgel.

Toch vindt op 29 maart die avond plaats in Tipitina’s, fameuze club in New Orleans.

Daar spelen onder andere fameuze New Orleans-gitarist June Yamagishi, de al even legendarische Leo Nocentelli van The Meters en de jammer genoeg onderschatte Renard Ponché uit Dr. John’s beste Lower 9-11-band op een gitaar die werd gemaakt door gitaarbouwer Don Moser: de Nite tripper-gitaar.

Moser is een artiest die gitaren als uitgangspunt neemt voor zijn werk: hij versiert ze op bijna maniakale manier tot ze behalve gitaar ook kunstwerk zijn.

Zijn gitaren zijn te zijn in de Rock n’ roll Hall of Fame, het National Museum of African-American History and Culture en het Smithsonian Institute.

De gitaar zal permanent te zien zijn in Tipitina’s en elke daar optredende artiest zal de gelegenheid krijgen er op te spelen. Daarvan worden foto’s gemaakt waarvan uiteindelijk een boek zal worden gemaakt.

De opbrengsten van de verkoop van dat boek gaat dan naar de Musicians’ Clinic, een liefdadigheidsorganisatie die muzikanten helpt die gezondheidsproblemen hebben, maar geen ziektekostenverzekering. Die werd mede opgericht door Dr. John:

https://www.tipitinas.com/e/don-moser-presents-the-nite-tripper-guitar-comes-home-93120306343

Een redelijke indruk van die gitaar krijg je in de aankondiging van het concert op de site van Offbeat:

http://www.offbeat.com/news/dr-john-to-be-honored-at-tips-with-handmade-guitar-by-artist-don-moser/

 

Eerdere berichten over Dr. John vind je in de categorieën Nieuws, New Orleans, Rootsmuziek op radio, tv en internet en Ook al dood….

Comments zijn gesloten.