Op vrijdag 27 maart is de zwarte Amerikaanse burgerrechtenactivist en dominee Joseph Lowery overleden. Hij was 98 jaar oud.

Lowery richtte met Martin Luther King Jr. in 1957 de burgerrechtenorganisatie Southern Christian Leadership Conference (SCLC) op, een organisatie die het destijds geïnstitutionaliseerde Amerikaanse racisme ter discussie stelde.

Lowery was het kind van een winkelier en een basisschoolleerkracht en groeide op in Huntsville, Alabama.

Nadat hij dominee werd was hij een van de organisatoren van de boycot van het openbaar vervoer in de stad Montgomery, waarvan Rosa Parks het symbool werd, doordat ze had geweigerd haar zitplaats in de bus af te staan aan een witte passagier, zoals de wet voorschreef.

Ook liep Lowery Met King en Jesse Jackson voorop  in protestmarsen voor gelijke burgerrechten, zoals die van Selma naar Montgomery in 1965.

Uiteindelijk leidde die maatschappelijke onrust in 1964 tot de Civil Rights Act of 1964.

Lowery bleef zijn hele leven actief in de burgerrechtenbeweging: zo was hij de leider van de SCLC van 1977 tot 1997 en kwam hij op tegen de Zuid-Afrikaanse apartheid en voor vrede in het Midden-Oosten, voor gelijke rechten voor lhtb’ers, voor de hervorming van het Amerikaanse kiesstelsel en tegen de doodstraf.

Ook sprak hij zich uit voor de kandidatuur van Barack Obama, terwijl veel andere zwarte kopstukken Hillary Clinton de betere keus vonden.

Na Obama’s eerste overwinning sprak hij tijdens diens beëdiging en later dat jaar kreeg hij van hem de Presidential Medal of Freedom, de hoogste burgerlijke onderscheidingen in de Verenigde Staten.

De NPR plaatste een uitgebreide necrologie:

www.npr.org/2020/03/28/517545662/hold-hold-hold-rev-joseph-lowery-dean-of-the-civil-rights-movement-dies-at-age

en The King Center herdenkt hem ook:

https://twitter.com/TheKingCenter/status/1243741112273076224