www.oliviersarmy.com

bouwstenen.

In het openingsnummer van dit ruim vijf jaar na ‘Back in command’ verschijnende vierde album van Olivier’s Army beantwoordt de verrassende viool van gastmuzikant Oene van Geel de omfloerste trompet van Ruud Peper al voordat drummer Lodewijk Schutte en bassist Dan Simon de lome cadans van ‘Lost’ inzetten. Terwijl zanger Floris van der Klein vergeefs pleit voor een verloren gegane liefde, blijkt gastzangeres Sanne Huijbregts ijl zingend de fatale sirene die hem in een duet zijn noodlot aanzegt.

Het nummer is de thematische opmaat voor tien songs waarin Lodewijk Schutte, Simon en Peper met toetsenist Marijn Vogten en gitarist-toetsenist Olivier Schutte in een open geluidsbeeld opnieuw de stilte aanbidden. Ook de laatste twee versterken vaak de soepele ritmes, al spelen Olivier Schutte en diverse gastgitaristen ook sfeervolle gitaarsolo’s.

De opnieuw in een take opgenomen songs ademen ruimte waarin de groep statig swingt in onderlinge interactie, terwijl Van der Kleins stem en Pepers trompet overtuigend hun weg zoeken.

De zes hebben patent op het door Van der Klein verwoorde verlies en verlangen, maar verpakken die in afgeronde songs vol doordachte accenten: Fay Lovsky’s zingende zaag in het spookachtige ‘Contrasts’, romige, rootsy klinkende close-harmony in ‘Bring in the magic’ achter de vrij vliegende Peper én saxofonist Maarten Hogenhuis of de gitaar van Anton Goudsmit in ‘Face down on the floor’. Hans Brussee, samen met Olivier Schutte ooit de kern van Oak, keerde bovendien terug voor een stylofoonsolo in ‘Before it’s gone’.

Zo bouwt Olivier’s Army onverstoorbaar aan een uit stilte, jazz en pop bestaand oeuvre als middeleeuwse monniken die koppig geloven in hun kathedraal.

 

****

Bestelinformatie voor ‘Halfdream’  vind je in de categorie Nieuws.

De recensies van ‘A certain blue’, ‘Deal with demons’ en ‘Back in command’ vind je in de categorie Recensies jazz. De column ‘Olivier’s Army: A certain blue’ vind je net heel verrassend in de categorie Columns.