Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site

Dan Tuffy – Letters of Gold

april 24th, 2020 at 11:48

Smoked Recordings/Continental Europe CECD86

prijswinnaar.

De van oorsprong Australische singer-songwriter Dan Tuffy is een veteraan die al 35 jaar muziek maakt. Sinds 1993 doet hij dat in groepen als Big Low en Parne Gadje vanuit Nederland. Ondanks dat hij al in 2002 zijn Smoked Recordings oprichtte en daarop alle albums van zijn eerste band Wild Pumpkins at Midnight uitbracht én albums van bijvoorbeeld Lucie Thorne, bleef hij ook na de release van ‘Songs from Dan’ in 2017 een goed bewaard geheim.

Deze acht nieuwe songs maken overduidelijk dat dat onterecht is: Tuffy blijkt in de door hem samen met Australische én Nederlandse muzikanten als Thorne, Matt Walker, Michael Turner, Madelief van Vlijmen en Judith Renkema opgenomen songs een even geroutineerd als geïnspireerd songschrijver en zanger.

Vanaf het moment dat hij aftelt en Renkema’s bas swingend begint te knorren achter zijn staccato aangeslagen akoestische gitaar, bezingt hij met bedwongen wanhoop zijn onvermogen zijn gevoel te beheersen, terwijl hij zijn lading stenen steeds weer de berg oprolt. De kale gitaarsolo vol dissonanten halverwege de song vergroot de zeggingskracht van Tuffy’s smeekbede het toch met hem te proberen.

In andere songs is zijn muziek al even evocatief. De hypnotiserend zingende Tuffy roept daarin bijvoorbeeld het ongelooflijke leven op van Arthur Stace, een legendarische inwoner van Sydney, maar verwoordt ook zijn verdriet over de recente Australische bosbranden en zijn stiekeme spijt over het opgroeien van zijn kinderen op sterke, sfeervol gespeelde melodieën.

Zo blijkt hij een moderne Sisyfus, maar dan een die ongelooflijk plezier beleeft aan zijn eeuwige cirkelgang.

****

Comments zijn gesloten.