David Byrne steekt zijn nek uit met zijn mening, want eerder werden zulke uiteenlopende grootheden als Doutzen Kroes en Madonna erom verketterd, maar toch vindt hij dat het coronavirus kansen biedt.

Op de site van zijn online tijdschrift ‘Reasons to be cheerful’ schrijft hij dat het coronavirus ons de kans geeft ons gedrag te veranderen, doordat deze pandemie aantoont hoe verbonden onze levens wereldwijd zijn zonder dat we dat beseften en hoe vervelend het is als we die banden moeten verbreken. Het leidt hem tot de conclusie dat we niet alleen de gezondheidszorg delen, maar ook huisvestingsbeleid, ongelijkheid, ras en het klimaat: we zitten allemaal in hetzelfde lekke schuitje.

Aan het eind van het even naïeve als idealistische stuk trekt hij een vergelijking met de Great Depression en stelt hij dat we allemaal een beetje meer socialist moeten worden om het kapitalisme te laten overleven.

Toch preekt Byrne niet alleen voor eigen parochie, want een iets andere versie van zijn stuk verscheen in de Wall Street Journal.

Wij houden wel van dergelijke paradoxen, maar of de lezers van de krant van het mekka van het ongebreidelde kapitalisme dat ook waarderen…:

https://reasonstobecheerful.world/the-world-is-changing-so-can-we

Eerdere berichten over David Byrne en over zijn ‘Reasons to be cheerful’ vind je in de categorieën Nieuws, Dossier Politiek en popmuziek en Dossier Crisis in de platenindustrie.