Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site

De Rode Draad van Kippenvel 633 van 19 mei: Little Liza Jane

mei 19th, 2020 at 15:43

Vanavond draaien we vier versies van Little Liza Jane, een song van veel meer dan honderd jaar oud.

Het in 1916 gepubliceerde nummer zou al van voor de Amerikaanse Burgeroorlog dateren en toen gezongen zijn door Afro-Amerikaanse slaven. Het is nadat het copyright was gemunt door barones Ada de Lachau (?!) voor ‘Come out of the kitchen’, een komedie in drie bedrijven. Daarna werd het door zeer vele uiteenlopende artiesten gezongen, maar wij kozen voor veel New Orlean-invloeden met Smiley Lewis, Huey ‘Piano’ Smith, Dr. John en Sherman Holmes.

Lewis is een man die in de jaren vijftig een beroemdheid had kunnen worden, maar het ongeluk had dat Louis Armstrong er ook was. Toch speelde Lewis piano op de eerste nummers van Little Richard, die inderdaad in Cosimo’s Matassa’s J & R Studio werden opgenomen…

Smith was een van de vroege rhythm ’n blues-pianisten die hun naam wél vestigden en bovendien was hij een van de jeugdidolen van Dr. John, een man die geen enkele introductie behoeft.

Sherman Holmes vond zich op zijn eerste soloalbum ‘The Richmond sessions’ opnieuw uit na de dood van zijn Holmes Brothers, broer Wendell Holmes en vriend Popsy Dixon. Zijn intense versie van dit historische nummer is daar een overtuigend bewijs van,maar lang niet het enige.

Er zijn trouwens ook plannen voor een film over het nummer:

http://www.lizajanemovie.com

 

Dat is dus weer twee uur muziek voor wie wil luisteren. Tot vanavond tussen acht en toen dus, tot Kippenvel!

Comments zijn gesloten.