Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site

Van Morrison: protestsongs tegen lockdown

september 23rd, 2020 at 9:22

Van Morrison is op de barricade geklommen voor de vrijheid. Dat vindt hij tenminste zelf, want hij protesteert tegen de anticoronamaatregelen van de regering van het Verenigd Koninkrijk.

Zoals dat hoort bij vrijheidsstrijders, gebruikt hij daarbij sterke symbolen. De titel ‘No more lockdown’ spreekt al boekdelen, maar de Morrison’s tekst doet daar nog een schepje bovenop: ‘No more lockdown/No more government overreach/No more fascist bullies/Disturbing our peace/No more taking of our freedom/And our God-given rights/Pretending it’s for our safety/When it’s really to enslave.

In ‘As I walked out’ zingt de altijd al mopperige Ierse bard: ‘Well on the government website from the 21 March 2020 / It said COVID-19 was no longer high risk.’

Die tekst valt daar inderdaad te lezen, maar dat maakt corona ook niet tot een zomergriepje, want die status is voorbehouden aan zeer dodelijke ziektes als ebola. Corona had in het V.K. in januari ook een tijdje die status, maar dat werd herroepen, toen er meer over bekend werd.

In een verklaring op zijn website schrijft Morrison: ‘I’m not telling people what to do or think, the government is doing a great job of that already. It’s about freedom of choice. I believe people should have the right to think for themselves.’

Robin Swann, de minister van Volksgezondheid van Noord-Ierland, heeft Morrison’s denkbeelden inmiddels ‘gevaarlijk’ genoemd en Morrison uitgedaagd met feiten te komen die zijn gelijk bewijzen.

Ook schrijft Swann dat Morrison de gezondheidszorg een trap na geeft en de complotdenkers de wind in de rug.

Met Ierse welsprekendheid rekent Swann vervolgens met Morrison af: ‘He could have chosen to sing about how we all can help save lives. He could have written a tribute to our health and social care workers on the frontline. Instead, he’s chosen to attack attempts to protect the old and vulnerable in our society. It’s all bizarre and irresponsible. I only hope no one takes him seriously. He’s no guru, no teacher.’

Geen van de drie songs is overigens al te horen, dus wie wil weten of ze dan muzikaal tenminste nog iets voorstellen, moet geduld hebben: ‘Born to be free’ komt uit op 25 september, As I walked out’ op 9 oktober en No more lockdown’ op 23 oktober.

Comments zijn gesloten.