SCR 01/2020

www.sunshinecleaners.nl

 

indringend gefluister.

 

Het tweede album van de Zeeuwse Sunshine Cleaners is muzikaal en thematisch een stijlvaste opvolger van ‘Silent voices, songs inspired by Bonhoeffer’s prison poems’. Daarop speelden en zongen Jacqueline Heijmans, Geert de Heer en Sjef Hermans composities van de laatste waarin de Duitse theoloog centraal stond die zich al vroeg verzette tegen Hitler en dat uiteindelijk in april 1945 nog met de dood moest bekopen.

In de vijftien (!) songs is Bonhoeffer opnieuw een keer de hoofdpersoon, maar behalve over hem zingen Heijmans en De Heer ook over anderen van wie het leven onlosmakelijk verbonden is met de Tweede Wereldoorlog: schrijfster Etty Hillesum, kunstenares Charlotte Salomons, de Poolse verzetsman Witold Pilecki en de joodse vioolbouwers Amnon en Avshalon Weinstein.

Daarnaast schreef Hermans songs over onder anderen klimaatactiviste Greta Thunberg en de legendarische bluesman Blind Willie Johnson. In de titelsong bezingen Hermans en Heijmans bovendien de gedoemde singer-songwriter Blaze Foley, van wie de drie ook ’Our little town’ coveren.

Net als op hun debuut putten de drie voor hun muzikale inspiratie uit folk en blues, zowel in de zang als in de melodieën en sound: De Heer soleert op mandoline en dobro evocatief om Hermans’ dragende gitaar heen, terwijl mondharmonicaspeler Gait Klein Kromhof en violist Wissem Ziadi net als op de voorganger in een aantal songs opnieuw muzikale accenten toevoegen aan het open, akoestische geluid.

Zo roepen Heijmans, Hermans en De Heer een eigen wereld op waarin ze hun hoofdpersonen met empathie bezingen en tot leven wekken.

 

***1/2

 

De recensie van ‘Silent voices, songs inspired by Bonhoeffer’s prison poems’ vind je in de categorie Recensies folk. Andere berichten over de Sunshine Cleaners vind je in de categorieën Nieuws, De rode draad, Rootsmuziek op radio, tv en internet en Concerttips.