Stchting Brein sluit niet langer uit dat zij individuele illegale downloaders zal vervolgen.

Dit is het gevolg van de uitspraak van de Haagse rechtbank. Die wees de eis af dat internetproviders Ziggo en Xs4all de toegang tot The Pirate Bay moesten blokkeren. Die site moest al eerder de toegang tot de site onmogelijk maken voor Nederlandse internetters, maar weigert dat.

De rechter stelt overigens dat zo’n eis tegen een tussenpersoon in principe wel kan worden toegewezen, maar dat het daarvoor nog niet het moment is. Eerst moet Brein daarom individuele illegale downloaders van films, games en muziek aanspreken.

Brein vindt het aanpakken van de gebruikers niet de meest logische stap, maar sluit niet uit dat daarmee al wordt begonnen voor de uitspraak in het aangekondigde hoger beroep in kort geding en de eerste instantie van de bodemprocedure.

Tegelijkertijd vindt Brein dat er goede kansen zijn dat een blokkeringsgebod tegen Ziggo en Xs4all in hoger  beroep wordt toegewezen.

Brein kan de IP-adressen achterhalen van individuele internetters die The Pirate Bay bezoeken. Om ook de adresgegevens van deze mensen te weten te komen, , zouden de providers die moeten leveren. Brein stelt dat Ziggo tijdens de zitting heeft gezegd die adressen te willen verstrekken.

Ziggo heeft echter al laten weten die adressen alleen ter beschikking te zullen stellen na een gerechtelijk bevel daartoe.

Dat Brein streeft naar blokkering bij de bron, is behalve principieel ook logisch: het aanpakken van individuele gebruikers brengt zo ontzettend veel kosten met zich mee, dat het budget daarvoor vele malen overschreden zou worden. Ook zou de opbrengst van de boetes in alle gevallen veel lager zijn.