Danny Vera’s ‘Vera’s Vintage Vibes’ op zondagochtend van tien tot twaalf op Veronica blijft een sympathiek programma ondanks de duidelijke gebreken ervan: Vera draait wat hij mooi vindt, een eerste vereiste voor een radio-dj, en kondigt dus enthousiast aan en af.

Tegelijk lijdt het programma onder de schreuwerige serie station calls en draait Vera te veel songs in hetzelfde genre, speciaal van het soort dat hij zelf ook zou zingen. Dat wreekt zich vooral als hij er een paar direct achter elkaar opzet. Ook heeft hij het wel erg vaak over zichzelf, zonder daarbij veel te zeggen.

Met dit alles is overigens nog heel goed te leven, want zijn programma noopt ondanks mijn bezwaren hierboven tot écht luisteren en dat kun je van heel veel muziekprogramma’s niet zeggen, terwijl programma’s waar pop en rootsmuziek serieus worden genomen, al helemaal op de vingers van die spreekwoordelijke hand te tellen zijn.

Afgelopen zondag beging Vera echter een vanuit zijn achtergrond onbegrijpelijke blunder: hij zei over een nummer iets als ‘in de tijd dat je nog albums kocht’.

Daarmee ondergraaft hij niet alleen zijn eigen positie als artiest, maar ook die van al zijn collega’s en concurrenten.

Nu weet ik ook wel, dat veel mensen luisteren naar de muziekstreamers van deze wereld en op die manier alle muziek degraderen tot achtergrondmuziek, terwijl zij de keuze ook nog eens gemakzuchtig kunnen overlaten aan de almachtige computer, maar juist Vera zou op zijn minst moeten doen of muziek de moeite is te worden aangeschaft en in ieder geval moeten uitstralen dat hij dat zelf doet:

https://www.radioveronica.nl/veras-vintage-vibes

Misschien zou hij wat dat betreft een voorbeeld moeten nemen aan de man die zorgde voor zijn doorbraak, de spreekwoordelijke Boze Oude Man Johan Derksen, die behalve een ongenuanceerde gifspuit ook een maniakaal muziekverzamelaar is.

Derksen maakte trouwens ook radio, wekelijks bij Radio Rijnmond, Radio west en RAdio NH en dagelijks bij Radio Drenthe.

Bij die laatste omroep is dat dagelijkse uur ‘Muziek voor volwassenen’ terug te luisteren, ook al idealiseert hij met zijn muziekkeuze het grijze verleden wel erg:

www.rtvdrenthe.nl/radio/programma/85/Muziek-voor-Volwassenen