In de V.S. is Rdio gelanceerd, een nieuwe stream-site.

Met streaming kun je naar muziek luisteren via het internet zonder dat je die kunt downloaden.Het grootste voordeel voor platenmaatschappijen is natuurlijk dat de muziek op deze manier niet meer illegaal kan worden gedownload, lees gestolen.

Rdio heeft al contracten afgesloten met de grote platenmaatschappijen en met veel onafhankelijke labels. De site heeft ongeveer zeven miljoen nummers beschikbaar.

Naar Rdio wordt doorverwezen op Amerikaanse muziekmagazines en –sites. Zo zorgt het bedrijf ervoor dat de dienst bij zo veel mogelijk mensen bekend wordt.

Voor $ 9,99 per maand kunnen Amerikanen voortaan zo ongelimiteerd én legaal online en mobiel luisteren naar muziek. Voor $ 4,99 luisteren ze enkel mobiel.

Achter Rdio zitten Niklas Zennström en Janus Friis. Zij introduceerden ook de online telefoondienst Skype, downloadplatform Kazaa en videodienst Joost.

Rdio is zo eerder op de Amerikaanse markt dan het onlangs ook in Nederland geïntroduceerde Spotify, een van oorsprong Zweedse internet-streamer. Spotify heeft ook het plan in Amerika van start te gaan.

Spotify heeft een gratis variant die betaald wordt uit advertentie-inkomsten, maar daar willende Amerikaanse label niet aan.

Van deze vorm van muziek beluisteren wordt veel verwacht. Dat is dan ook de reden dat ook andere bedrijven allerlei plannen hebben.

Apple denkt over de introductie van streamingsite Lala met een gratis variant. Hewlett Packard kocht de streamingsite Nutsie voor 30 miljoen dollar en Google zou de concurrentie willen aangaan met iTunes.

Naar verluidt zou Google ook kiezen voor een abonnementsformule en geen gratis variant willen aanbieden, maar dit plan staat nog in de kinderschoenen.

Meer berichten over Spotify vind je elders op deze site.